top of page
  • Obrázek autoraPetra

Cesta do nebes

"Elvira Carrisfordová přišla o oba rodiče a žije u své tety Willis, která však péči o ni bere jako otravnou povinnost, jíž by se ráda zbavila. Když Elviru pozve její sestřenice Delphine, aby se stala její společnicí při seznámení s budoucím manželem, zdá se, že se věci konečně začínají obracet k lepšímu. Elvira si svou příbuznou pamatuje velmi matně z dětství a není si jistá, co může očekávat, doufá však, že na bohatou a krásnou Delphine udělá dobrý dojem. Po cestě se však Elvira ztratí ve sněhové bouři a málem zahyne, naštěstí ji však zachrání tajemný Serge. Dívka, která se těší, že konečně získá milující rodinu, pak dorazí za sestřenicí na zámek Baseheart. Zdá se však, že si s ní osud znovu krutě pohraje. Serge je ve skutečnosti komorníkem francouzského knížete, za něhož se má Delphine provdat, a Elvira se ocitá ve složité síti nástrah, lží a klamů, kde nikdo a nic není takové, jaké se to na první pohled zdá být. Opravdová láska si však najde cestu skrze úklady, zradu i nenávist. A nebo ne?"


Ja vám akosi neviem. Páčia sa mi Cartlandovej príbehy, ale vždy keď ich čítam, mám pocit, že nie sú úplné. Ako keby zrazu zistila autorka (alebo prekladateľ), že má len obmedzený počet strán, a tak sa rozhodne dej zrazu "odseknúť" a uzavrieť. Inak tomu nebolo ani v prípade príbehu "Cesta do nebes".


Okrem hlavných hrdinov v knihe v podstate nie je jediná sympatická postava. Teda... asi až na mladú komornú Beth. Tá mi popravde bola asi sympatickejšia aj ako Elvira a Charles/Serge dohromady.

Opäť ide o vzdialenú variantu príbehu o Popoluške. Aj keď v tomto prípade hrá zápornú úlohu rozmaznaná sesternica Delphine, jej otec a zatrpknutá teta.

Celý príbeh Elvíry a Charlesa, začal stretnutím v horiacom hostinci, aj keď ona to ešte nevedela. Neskôr keď ju zachránil zo šlamastiky, a nepovedal jej kým je sa dej začal zamotávať. Ale nedá sa tvrdiť, že by klamal, len zamlčal niektoré veci (to či už ide o klamstvo alebo nie, si už musí rozhodnúť čitateľ sám). Jeho pomlčanie o svojej totožnosti, však malo celkom fajn dôvod, keďže sa nedopatrením dozvedel niečo o žene s ktorou sa mal oženiť.

Potom ma trochu zaskočil časový skok, vďaka ktorému sme sa ocitli až o niekoľko mesiacov neskôr. Spoločensky status Elviry, ešte podstatne klesol (ak to vôbec bolo možné) a jej vzťah s rodinou bol ešte chladnejší.

Čo sa týka Charlesa, zápletka so zámenou postáv, býva zaručenou zábavou. Tu mi ten humor celkom chýba. Ale je to podľa mňa vinou práve krátenia textu. Keby mala kniha aspoň tak 100 strán navyše, odrazilo by sa to aj na kvalite príbehu.

Najlepší zvrat prišiel keď Charlesov komorník, v prevleku za svojho pána, požiadal o ruku Elvirinu sesternicu Delphine a následne s ňou ušiel. To bolo nečakané. Následný čin Delphininho otca ale trochu postrádal logiku, keď sa ju za trest rozhodol vydať za Charlesa, v domnienke, že ide o kniežacieho komorníka, a Elvíru tým poníži. Ona si však medzi tým stihla upratať, do koho sa vlastne zapozerala, čo však Charles nevedel, a snažil sa ju zase potrestať za domnelú lásku k jeho sluhovi.

Jasné, zamotané tak ako sa patrí. Aspoň toto bolo fajn, ale po rýchlej ceste mladého páru do Francúzska, prišlo prakticky okamžite k odhaleniu kto je kto. Až tak rýchlo, že to postrádalo ten správny šmrnc. A celé sa to zavŕšilo príchodom komorníka Sergea a Delphin, ktorá už v tom čase vedela, že si vybrala "nesprávneho" muža.


V konečnom dôsledku nebol príbeh zlý, to vôbec nie. Ale mohol byť viac rozvitý, celú dobu som mala pocit, akoby boli z deja "vystrihnuté" celé pasáže, a rozhodne mu to neprospelo. Žiadalo by sa rozvinúť, niektoré postavy a dejové linky viac do hĺbky, nechať im viac priestoru. Takto to bolo zase na konci šup šup, rýchlo všetko vysvetlíme a uzavrieme. Toto ja moc na knihách nemusím. Ale pri Cartlandovej knihách sa s tým stretávam pomerne často. Čo ma celkom mrzí.



Originálny názov: A Perfect Way to Heaven

Vydavateľstvo: Baronet

Rok vydania: 2021

Počet strán: 152


Dostupné na: Cesta do nebes

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

Comments


Příspěvek: Blog2_Post
bottom of page