top of page
  • Obrázek autoraPetra

Grófka a Netvor

"Grófka Henrietta Sedleyová je presvedčená, že vo svojom veku vie o živote všetko podstatné. Jej hlavným cieľom je prevziať po otcovi lodnú spoločnosť, podnikať a stať sa finančne nezávislou, aby mohla žiť podľa vlastných predstáv. Okolie od nej očakáva, že sa vydá a podriadi manželovi. Ďalším bodom v Henriettinom zozname na ceste za slobodou je strata nevinnosti. Poškvrnenie povesti znamená, že ju otec nebude nútiť do sobáša. Všetko ide podľa grófkiných predstáv, až kým nenájde vo svojom koči spútaného muža, najpríťažlivejšieho, akého dosiaľ videla. Kráľ coventgardenského podsvetia, preslávený a londýnskej spodine známy ako Netvor, sa preberie z bezvedomia v koči pri nohách výstrednej mladej ženy. Netuší, ako sa do koča dostal, a jeho zvedavosť narastie, keď zistí, že neznáma si predplatila noc v dome hriechu na území pod jeho ochranou. Veľmi rád jej ponúkne svoje služby, pravda, za istú cenu..."


Druhý diel zo série príbehov o Bastardoch z Covent Garden. Príbeh grófky (Hattie) a Netvora (Whit) začína veľmi netradične. Ak sa nemýlim, tak hrdinku, ktorá by sa rozhodla, že si zaplatí milenca v dome hriechu, sme ešte v historických romanciach nemali (a teda neviem o tom, že by sa niečo také vyskytlo aj v tých zo súčasnosti). Ak tak, sa tam väčšinou ocitli práve hrdinky, nie vlastným pričinením. Tu to ale Hattie dotiahla do konca... no skoro, alebo teda neskôr.

Musím povedať, že príbeh Hattie a Whita ma bavil oveľa viac, ako Diabla a Felicity v knihe "Búrlivák a netýkavka". Ten si už popravde takmer nepamätám, ale väčšinou mi na pripomenutie stačí zopár narážok na ich príbeh. A hoci narážok tu bolo dosť, tak v hlave neuviazlo takmer nič.

Grófka a Netvor boli zábavní už od anotácie, a pokračovalo to aj pri samotnom čítaní. Sarah MacLean to napísala dobre, ale zaujímalo by ma, prečo chudák Whit neustále "ryčal" :) (tam muselo byť zaujímavé slovíčko, s ktorým sa prekladateľ/ka príliš dobre nepopasoval.).

Zoznámenie hlavných hrdinov bolo neotrelé, nové a zábavné. Čiastočne aj vďaka Hattiinej priateľke Nore (Eleanóre). Veľmi zaujímavá postava toto (s veľmi pestrými záujmami).

Ich ďalšie stretnutie v nevestinci (dobre... aký je správny názov bordelu, kde miesto toho aby si kúpili potešenie muži, si ho kupujú ženy?) bolo trošičku nedotiahnuté, ale námetovo dobré. A v podstate aj všetky nasledujúce scény v Covent Garden, na plese v Mayfair či v Londýnskych dokoch. Nechýbali ani "žhavé" scény, skutočne veľmi dobre napísané (chvíľkami vháňali červeň do tvárí) - pre mňa topka je tá na palube lodi. Trošku zbytočne natiahnuté boli postelové rozhovory, ale zvládnuť sa to dalo.


Hattie bola zaujímavá postava, svojská a tvrdohlavá. Pri otcovi a bratovi (ktorí by si možno zaslúžili väčší priestor než skutočne dostali), sa ani nedivím, že sa rozhodla ísť si za svojím takou nie príliš tradičnou cestou. Whit bol miestami na guľku. Tak "tvrdý" chlap, akým mal byť, ale miestami mi prišiel príliš zbabelý, než aby sa postavil za to čo je jeho. A to ako ho nakoniec v bratskom rozhovore vykreslil Diabol mi prišlo ako rozhovor o niekom inom. Čo sa týka ostatných hlavných/vedľajších postáv, som strašne, strašne zvedavá, na príbeh Grace a Ewana, ktorí sa tam len mihli (Ewan viac ako Grace). Sú to na jednej strane zaujímavé postavy, s dobrým príbehom, a na druhej strane sú tie vzťahy medzi Grace, Ewanom, Whitom a Diablom tak neskutočne zapletené a poškodené, že bude mať autorka čo robiť, aby ich napravila.


Príbeh aj zápletka boli originálne, dobre napísané a príbeh fajn spracovaný. Tých takmer 400 strán sa čítalo s ľahkosťou (až na to jedno slovíčko, ktoré sa často opakovalo). Dúfam, že Ikar čoskoro vydá posledný diel tejto série (možno aj s nejakým zaujímavým dovetkom/novelou o Nore).



Originálny názov: Brazen and the Beast

Séria: Bastardi s Covent Garden

Vydavateľstvo: Ikar

Rok vydania: 2021

Počet strán: 376

ISBN: 978-80-551-758-43

Dostupné: Grófka a Netvor


Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

Comments


Příspěvek: Blog2_Post
bottom of page