top of page
  • Obrázek autoraPetra

Elementum - Jiří Dittrich

Poznáte ten pocit, že niekedy prečítate všetko, čo vám príde pod ruku, či už je to pútavý román, alebo absolútne nudná príručka, o tom ako postaviť nejakú poličku? A naopak, inokedy si nie ste schopní vybrať, do čoho sa zahryznúť, pretože nič čo ste chytili do ruky vás neoslovilo, alebo ste čítali už "x" rôznych variácií na rovnakú tému? No bravo. Mala som podobný problém, keď som hľadala čo si prečítať z fantasy, až som tak trochu dosť náhodou, natrafila na knihu Elementum, od spisovateľa Jiřího Dittricha (až potom čo som ju začala čítať, mi napadlo, zistiť si či ide iba o jeden diel, alebo nie... mala som smolu, je to prvý diel zo série, z ktorej zatiaľ vyšli len dve časti...). 



ELEMENTUM (I.)


"Největším problémem Alexandra Summerse byla blížící se maturita. Nebo aspoň do doby, než se mu život obrátí naruby. Vše začne příchodem neznámého cizince. Alex se dozví, že je potomkem jedné z nejstarších, dávno zaniklých civilizací, jež nevládla jen politickou mocí, ale také mocí magickou. Přesněji všemi silami přírody. Tato civilizace ale ve skutečnosti nezmizela. Už po tisíce let se skrývá mimo zraky lidstva a nyní se nachází ve velké krizi. Alex je nucen chopit se svých povinností a nově objevenou říši ochránit. Jenže s tajemstvím jeho minulosti odhalí i zdrcující pravdu o vlastní rodině. Jeho matka i otec jsou už dávno mrtví, a jeho úhlavním nepřítelem je jeho vlastní bratr, kterého musí porazit. A porážka znamená konec všeho..."


Jasné, obsah vám práve pripomenul milión päť iných kníh, ktoré ste už sto krát prečítali (som na tom rovnako - a priznávam, že tu zapôsobila aj celkom farebne dobre urobená obálka). Nevadí. Sklamaná som nebola. 


V podstate od prvých strán dej pekne odsýpal, postavy na čele s hlavným hrdinom Alexom boli sympatické a ani som nevedela ako, a zahĺbila som sa do deja. Motív hlavného hrdinu, ktorý sa zrazu dozvie, že má "magické" schopnosti nie je ničím výnimočný (ahoj Harry Potter), a tak trochu to pripomína Avatara (mám na mysli Shyamalanov film, nie tých prerastených šmolkov). U Alexa sa začnú postupne prejavovať čudné schopnosti, ktoré vedú k príchodu jeho "neznámeho" starého otca. Ten po ňom chce, aby sa s ním vrátil do krajiny skrytej pred svetom ľudí (nie, žiadni škriatkovia/elfovia/víly ani nič podobné) a zachránil krajinu plnú ľudí, ktorých dovtedy nevidel, ale pre ktorú zomreli jeho rodičia (hopla, prvý šok - bol adoptovaný - aké prekvapenie). Navzdory šoku (alebo možno práve preto, kto vie - asi len autor), sa teda rozhodne, že do toho ide (ja by som nešla... asi...) a odíde zo starým otcom preč. Dej naberá na obrátkach, keď sa snaží naučiť ovládať jednotlivé elementy v zrýchlenom kurze. Niekedy až príliš zrýchlenom, až bolo miestami trošku (veľmi) otravné, že mu niektoré veci išli takmer samé od seba, bez námahy, akoby lusknutím prstov (možno dar od boha).


Zoznamuje sa s ľuďmi, ktorým má vládnuť, nesmie chýbať nový (ne)priateľ, sympatická kočka (ktorá samozrejme skončí s hlavným hrdinom - romantika jednoducho musí byť), a samozrejme zákerný BAD BOY. 


Prostredie bolo tiež vybudované celkom dobre. Podzemná ríša skrytá v pohorí (Himaláje to myslím boli, ale čítala som to tak pol roka do zadu, môžem sa mýliť), trochu ako bájne Šangri-La, ktorá je dostatočne rozľahlá aby v sebe ukryla kráľovstvo 4 (5) elementov, kde ku každému elementu náleží skupina ľudí, bola miestami vykreslená tak, že som si ju vedela predstaviť v živých farbách (a to ja rada). 


Aj napriek veľkému množstvu klišé, a zápletiek, ktoré som už čítala kade tade u iných autorov, Dittrich píše tak, že ma bavilo knihu čítať. Nevadilo ani 520 strán (dobre, to mi vadí málokedy), a vygradovaný záver ma spoľahlivo udržal aby som knihu neodložila, kým ju nedočítam. Nechýbalo napätie, dobrodružstvo, humor (a ani ta láska). Samozrejme (ako som sa zmienila vyššie), príbeh čakal pokračovanie v druhej knihe, a tak zostal koniec pekne krásne otvorený. 


Autor: Jiří Dittrich Názov: Elementum Vydavateľstvo: Epocha Séria: Elementum Rok vydania: 2016 Počet strán: 520


Knihu si môžete kúpiť tu: Elementum O autorovi: Jiří Dittrich


 

ELEMENTUM: TAJEMSTVÍ SUDBY (II.)


"Největší starostí Alexe Summerse byla blížící se maturita. Pak se mu ale život obrátil naruby, když zjistil, že je potomkem královské rodiny jedné z nejstarších, dávno zaniklých civilizací, jež vládla magickou mocí. Přesněji všemi silami přírody. Tato civilizace ale nikdy nezanikla. Už po tisíce let se skrývá mimo zraky lidstva a nyní se nachází v nebezpečí. Aby Alex zabránil krveprolití a zkáze, musel se postavit vlastnímu bratrovi. I když ale vyhrál bitvu, válka pokračuje – šílený Zek se ukryl se svými přívrženci v horách a plánuje pomstu. A Alex, třebaže si již osvojil všechny magické schopnosti, je nyní zranitelnější víc než kdy dřív. Musí se totiž vrátit zpět do normálního světa, k lidem, kteří jej znají jako obyčejného středoškoláka. K lidem, kteří budou nyní v ohrožení života. Pokud Alex selže, ulice lidských měst zrudnou krví a vše pohltí nekonečné plameny..."


A sme v druhej časti, ktorá začala presne tam, kde prvá skončila (pre efekt, nepoviem kde, ak by ste si to náhodou chceli prečítať). Akurát sa nám trochu (dosť) posunul čas, a skokovo nechali uplynúť pár mesiacov.


A keďže byť zatvorený v podzemí, hoci sa tam ročné obdobia striedajú (a aj nejaká tá magická obdoba slnka sa nájde), zrejme začne človeku liezť na mozog, nebolo tomu inak ani v Alexovom prípade. Preto bol najvyšší čas, aby si spravil dovolenku a zašiel sa svojimi (adoptívnymi) rodičmi do nášho sveta. A nech sa páči, na svete je celá kopa, typicky teenagerských problémov. Pretože ako vysvetlíte svojim najlepším priateľom, prečo ste ich len tak, z ničoho nič, opustili a odišli. Bez jedinej správy, telefonátu, tweetu, či instagramového postu (hádajte... v podzemí nie je signál), bez toho, aby ste im prezradili, že hoci vás poznajú celý život, nevedia, že ste vládcom celej (stratenej a magickej k tomu) ríše, ktorá je na pokraji vojny. Tažko. Takže okrem problémov doma (alebo teda na inom mieste, než je náš svet), musí vysvetľovať. Veľa vysvetľovať. A brodiť sa pocitmi krivdy a ublíženosti (tak ako Atrey bahnom v Nekonečnom príbehu), v ktorých si mnohí z nás v dnešnej dobe viac než lebedia. Než sa však k niečomu poriadne dostane, dej sa znovu zamotá a zápletka vygraduje. Na Alexových priateľov a rodinu z povrchu, čaká "liečba šokom" alebo "magický rýchlokurz", keď sa sami dostanú do problémov, a boj s podzemia sa prenesie priamo "na ich predný dvor". Všetky rozpory zrazu miznú, aby mohli spojiť svoje sily proti Alexovmu úhlavnému nepriateľovi. Pretože presne tak ako ten k svojej moci prichádza, Alex tie svoje stráca. A aby toho nebolo málo, ako to už v týchto knihách býva, odkrýva sa dávne proroctvo, ktoré zamieša kartami snáď ešte viac, než sa vôbec zdá, že je možné. Sranda predsa musí byť. 

Nechýbajú magické súboje, napínavé bitky (zopár krát by som aj uverila, že to nedopadne dobre), trochu toho pofňukávania (a krvi), ale aj nájdená odvaha. Aj tu platí, že nájdeme obrovské množstvo vecí, ktoré už tu boli (ale tak neviem ako vy, ale myslím, že napísať niečo čo je "brutus" originálne je dnes už čím ďalej, tým viac náročné). Všetky tie veci ale spolu fungujú. 


Autor: Jiří Dittrich Názov: Elementum - Tajemství sudby Vydavateľstvo: Epocha Séria: Elementum Rok vydania: 2018 Počet strán: 496

Knihu si môžete kúpiť tu: Elementum - Tajemství sudby

O autorovi: Jiří Dittrich


Jiří Dittrich píše tak, že zaujme pozornosť, a mne teda zostáva len dúfať, že to neskončí ako s Paolinim alebo Rothfusom, že sa na pokračovanie bude čakať do nekonečna (a ešte ďalej). Povedzme, že Elementum ako séria (pokiaľ ju autor dokončí), by mohla byť pre niektorých čitateľov prechodom od Harryho Pottera, k náročnejším fantasy príbehom. 


Petra

13 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

Comments


Příspěvek: Blog2_Post
bottom of page