top of page
  • Obrázek autoraPetra

Hračkář (Lupa)

Aktualizováno: 26. 8. 2019

"Profesor Theo Cray se kvůli podezřením, která ho obklopila po smrti jeho někdejší studentky, a skandálním spekulacím poté, co byl zabit její vrah, se nemůže vrátit ke svému univerzitnímu výzkumu. Pokouší se tedy začít nový život v jiné oblasti, ale téměř proti své vůli je vtažen do dalšího nevyřešeného případu. Zoufalý otec pohřešovaného dítěte, jehož úřady odmítají vyslechnout a odnikud se mu nedostává podpory, se obrátí o pomoc na Thea. Jediné stopy představují dětské kresby a městská legenda z chudinské čtvrti o bytosti přezdívané Hračkář. Aby Theo odhalil, co se za Hračkářem skrývá, musí odsunout stranou všechno, co mu říká věda, a vydat se do světa, v němž mají sny a noční můry stejnou váhu jako skutečnost. A čím hlouběji se do případu noří, tím zjevnější je, že za tím může být dalekosáhlé spiknutí – a nejspíš má i další oběti."

Tak som sa konečne dopracovala k pokračovaniu knihy Andrewa Mayna - Naturalista. A bavilo ma to po pravde viac ako prvý diel. Oveľa viac. Tento krát autor siahol po "urban legendách" (hopla... ospravedlňte použitie wikipédie) a celkom dobre ho zapracoval. Aj keď ho nevyužil tak ako mohol.


Hlavný hrdina, Theo, sa opäť akosi omylom pripletie k vyšetrovaniu nového prípadu. A to viac-menej len preto, že po tom nešťastnom obvinení z vraždy v prvej časti, akosi nemal šancu vrátiť sa k pôvodnej práci (miestami to však vyzeralo tak, že o to ani nemal skutočne záujem). Autor ho aj naďalej vykresľuje ako typického, stereotypného profesora, tak trošku roztržitého chlapíka. Aby ušiel pred problémami, ktoré sa objavili v jeho novej práci, kývne na to, že sa pozrie na deväť rokov starý prípad nezvestného, černošského chlapca. A tu prišli na scénu práve vyššie zmienené urban legendy, príbehy v štýle "jedna pani povedala" (v tomto prípade príbeh o mužovi, ktorý si berie zlé/neposlušné deti - áno viem, trochu často sa opakujúci motív), ktoré ale v tomto prípade poukážu na spojitosť s viacerými (nezvestnými) deťmi. Postupne sa pred Teom začínajú vynárať čoraz nepríjemnejšie a strašidelnejšie fakty (teda ako pre koho, profesor tým vyzerá byť skôr fascinovaný ako vydesený). Samozrejme nesmie chýbať nedôverujúca polícia, ktorá sa ho snaží vyšachovať.


Je tu zaujímavá postava gangstera, ktorá však mohla dostať možno trochu viac priestoru (s týmto som mala problém aj v predchádzajúcej časti, kedy niektoré postavy mali primálo priestoru) - hoci to ako ho autor na záver využil bolo celkom fajn, rovnako ako aj chlapca/muža, ktorému sa kedysi podarilo ujsť, ale nikto mu neveril (alebo mu skôr nikto nechcel veriť - predsudky sú sviňa). 

Každopádne príbeh celkom slušne graduje až do výsledného rozuzlenia. Ale! Podľa mňa je škoda, že sa pôvodné zapojenie mestskej legendy relatívne rýchlo vytratilo. Veľmi rýchlo sa im autor prestal venovať, čo je škoda. Podobne ako v prvej knihe nechýbalo veľké množstvo technických (a biologických) informácií, ktoré mne ako laikovi čítanie občas sťažovali, ale nebolo to nič také, čo by ma odradilo od toho aby som príbeh dočítala a zistila ako to nakoniec všetko dopadne. Vygradovanie príbehu je relatívne uveriteľné a napínavé, takže vo výsledku som bola s prípadom Thea Craya celkom spokojná. Nie je to nič zápletkou podobné dielam Agathy Christie, ale ako detektívka so zaujímavou zápletkou to v pohode obstojí. 

Och, len škoda že, český preklad názvu (hoci k obsahu sedí oveľa viac) sa nezhoduje z originálnym názvom (ja viem, že sa vŕtam v nepodstatných maličkostiach). V slovenskom jazyku vyšiel tento titul pod názvom Lupa.

Petra

O knihe:

Autor: Andrew Mayne

Názov: Hračkář

Originálny názov:  Looking Glass

Vydavateľstvo: Kalibr

Rok vydania: 2019

Počet strán: 296


Knihu si môžete kúpiť tu: Hračkář

O autorovi: Andrew Mayne

3 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

Comentarios


Příspěvek: Blog2_Post
bottom of page