top of page
  • Obrázek autoraPetra

Na lovu

"Když se Kráska vydá na lov Zvířete… Kráska zná tajemný les lépe než kdokoli jiný. Cítí ho ve své krvi. I když vyrostla mezi šlechtici daleko od lesa, ví, že temný hvozd skrývá tajemství, která dokáže odhalit jen pravý lovec. Když její otec přijde o všechno jmění a Yeva se musí společně se sestrami odstěhovat pryč z města, uleví se jí. Uprostřed divočiny se nemusí přetvařovat a usmívat se na bohaté dámy – nebo se vdát za bohatého šlechtice…. Ale ve chvíli, kdy v lesích zmizí při lovu její otec, nemá Yeva na vybranou – musí ho najít. A jediná cesta vede po stopách stvoření, které se otec snažil ulovit. Přes varování sester se vydává do lesa a stopuje Zvíře až do jeho království – zakletého údolí, zničeného zámku a světa plného stvoření, o kterých slyšela pouze v pohádkách. Do světa, který ji může zničit, nebo spasit. Zbývá jen jedna otázka. Kdo přežije tento lov: Kráska, nebo Zvíře?"




Už som spomínala, že som veľkým fanúšikom rozprávok, že som vlastne také veľké dieťa, a to konkrétne tu, Na túto knihu som natrafila, keď som si lustrovala obrázky na Pintereste (nechutný žrút času... ale je tam hromada skvelých vecí, takže sa ospravedlňujem ak som vás práve nainfikovala). Priznám sa, že toto bola kniha vyberaná podľa obálky (a som strašne rada, že naša obálka je rovnaká ako originál) a nebola to veru marná voľba. 


Tento príbeh Krásky a Zvieraťa, je trochu iný ako všetky tie, ktoré poznáme od Disneyho alebo iných tvorcov a autorov rozprávkových príbehov. V knihe "Na Lovu" priniesla autorka známy príbeh, ktorý je zvláštny už len tým, do akého priestoru ho zasadila (zistila som to až po chvíli čítania... hanba mi). Ale samotné zasadenie príbehu do Ruska bolo samo o sebe veľmi príjemným a zaujímavým spestrením príbehu. Okrem toho, sa v príbehu knihy objavilo množstvo odkazov na ruské skazky, a príbehy, ktoré Kráska rozprávala Zvieraťu. Zvieraťu, ktoré ju unieslo, staralo sa o ňu, trénovalo ju. Trénovalo ju na lov. Na hľadanie a pátranie. 


Áno, základná línia príbehu bola rovnaká, ale to bolo asi všetko. Láska Krásky ku Zvieraťu sa nevyvíjala tak jednoducho, a neboli tu ani zakliaty sluhovia, do podoby nábytku, ako to poznáme s Disneyho rozprávky (mimochodom Krásku a Zviera od Disneyho milujem aj v kreslenej aj v hranej podobe). Obaja boli osamelými postavami. Kráska bola osamelá, aj keď pri sebe mala svoje sestry (ktoré neboli také mrchy, ako ich vykreslovali nám známe verzie rozprávok), a Zviera... nuž to bolo osamelé, už práve preto, že bolo zvieraťom. 


Autorka využila v knihe zaujímavé pasáže - rozprávanie z pohľadu Zvieraťa, ktoré boli zväčša písané v kráľovskom "my". Práve v týchto častiach bol krásne vidieť vývoj postavy Zvieraťa. 

No a o čom bola vlastne celá kniha, keď nebola len jednoduchým, známym, príbehom o láske medzi Kráskou a Zvieraťom. Bola o hľadaní toho kým a čím vlastne sú, alebo možno sme. Bola o hľadaní toho, čo naozaj chceme, a či to čo nájdeme a o čom si to myslíme, je naozaj to pravé, alebo je to len ďalšia zastávka v našom hnaní sa za preludom vtáka Ohniváka. Myslím, že napriek tomu, že ide o rozprávkový príbeh, v mnohých ohľadoch by sa mohla rovnať niektorým motivačným príbehom. Je to však na každom čitateľovi zvlášť, ktorú časť príbehu si nájde, a čo si z neho vyberie...


Tak smelo do toho a začítajte sa do príbehu, aby ste zistili ako dopadne Lov.


Petrea



Info o knihe:

Autor: Meagan Spooner

Názov: Na lovu

Originálny názov: Hunted

Vydavateľstvo: CooBoo

Rok vydania: 2018


O autorke: Meagan Spooner

Ak by ste si chceli knihu kúpiť: Na lovu

3 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

Comentarios


Příspěvek: Blog2_Post
bottom of page