top of page
  • Obrázek autoraPetra

Ritmatik

"Šestnáctiletý Joel touží po tom, stát se ritmatikem. Ritmatici mají moc vdechnout život dvourozměrným křídovým obrázkům postaviček a vytvořit z nich bojeschopné bytosti, křídáky. Jako syn obyčejného křídaře a uklízečky Joel sleduje své kolegy z Armediovy akademie, kteří se připravují na svou ritmatickou kariéru jako záchrana lidstva v boji proti divokým křídákům, kteří ovládli území Nebrasku a hrozí ovládnout celé americké ostrovy. Přestože sám nemá možnost stát se ritmatikem, podaří se mu aspoň na prázdniny dostat se k profesoru ritmatiky Fitchovi jako jeho asistent. Fitch zrovna začíná pracovat na tajném úkolu, který patrně souvisí s tím, že z Armediovy akademie náhle mizí studenti. Joel a jeho kamarádka Melody se tak ocitají na stopě nečekanému objevu."



Známy autor svetovej fantastiky - Brandon Sanderson, tentokrát prišiel s príbehom určeným najmä mladším čitateľom (nie že by si v ňom tí starší nenašli to svoje). Priznávam veľkú medzeru vo vzdelaní, pretože toto je moja prvá kniha od Sandersona (keď bude čas možno dobehnem zameškané), ale sklamaná som nebola, hoci miestami v nej zaznievala určitá detská naivita - kniha však je určená skôr mladšiemu publiku, takže prečo nie. 


No nič, ale samotný príbeh bol dobre čitateľný, miestami zábavný. Mávanie kúzelnými paličkami, ani vyťahovanie králikov z klobúka sa nekonalo. Sanderson oživil nový druh mágie - kresbu kriedou/ritmatiku. Trochu špinavšia a náročnejšia mágia,  povedala by som. Každopádne mu to otvorilo zaujímavé možnosti. Postavy v príbehu sa zapájali do súbojov s oživenými kriedovými (2D) postavičkami (napríklad jednorožce). Samozrejme aby to nebolo príliš jednoduché a priamočiare, hlavný hrdina Joel, nevládol darom oživovať kriedové stvorenia, a tak bol len obyčajným, často odstrkovaným spolužiakom. Zato (pri)veľmi akčným študentom, ktorý využíval pracovné pochôdzky, aby sa nenápadne prešuchol na vyučovanie k tej "vyvolenejšej" kaste študentov (niekto by ho zrejme označil za šprta, hoci bol len nadchnutý pre vec). Sanderson do príbehu zamotal trochu toho detektívneho vyšetrovania, keď sa zrazu začnú strácať nadané deti, a Joel sa viac-menej nedobrovoľne priplieta k vyšetrovaniu prípadu, spolu s ritmatičkou Melody, ktorá by na rozdiel od Joela, bola najradšej len obyčajným dievčaťom. 


Napätie príbehu príjemne gradovalo, a podozrivých postáv sa tam objavilo viac než dosť. Vybrať si toho správneho páchateľa, nejakú chvíľku určite zabralo. Aj samotné únosy, resp. popísané miesta činu, boli trochu záludné a miestami možno trošku krvavejšie, ako by sa do príbehu hodilo.  Autor postupne odhaľoval odtienky svojho príbehu, skryté pohnútky postáv. A aby to bolo zaujímavejšie, tak samotný príbeh spresnil, akoby študentskými zápiskami/poznámkami k ritmatike (ak raz budete vonku s vlastným dieťaťom a kresliť na chodníky kriedou, môžete si vyskúšať, či vám náhodou kresby neožijú). 


Až by ste celú knihu verili, že sa Joelovi skutočne podarí stať ritmatikom, a... no ale, to si skutočne prečítajte sami, či sa mu to nakoniec podarilo alebo nie, a tiež to, či nakoniec zistili, čo stojí za záhadnými zmiznutiami. Ja za seba môžem povedať, že ma čítanie celkom bavilo, a prišlo mi to ako niečo nové. Nie vždy som síce pochopila, keď v súbojoch popisovali kde akú čiaru nakreslili (od toho boli dobré vložené študentské poznámky), ale aj bez toho sa v tom nakoniec dalo vo všetkom zorientovať. Super bol záverečný "školský turnaj". Trochu som zvedavá, či vyjde aj pokračovanie príbehu, nakoľko celý dej zostal otvorený a minimálne jedna zásadná vec nedoriešená. Na stránke Brandona Sandersona to tak však príliš nevyzerá. Kto vie... mňa by celkom zaujímalo ako to bude pokračovať, tak držme autorovi palce. 


Petra


Info o knižke:

Autor: Brandon Sanderson

Názov: Ritmatik

Originálny názov: The Rhitmatis

Vydavateľ: Talpress

Rok vydania: 2017

Ean: 9788071976554


Knihu kúpite tu: RitmatikCZ

O autorovi: Brandon Sanderson


P.S.: V slovenskom "dabingu" vyšla táto kniha už skôr (2014). Podobne ako Pán prsteňov v slovenčine, je to dosť katastrofa. Takže ak niečo, radšej odporúčam českú verziu. Keby ste však predsa len mali záujem o slovenskú verziu: RitmatikSK

8 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

Comments


Příspěvek: Blog2_Post
bottom of page