top of page
  • Obrázek autoraPetra

Rozprávky (nielen) pre dospelých - M. Meyer Měsíční kroniky

„Ak chcete, aby boli vaše deti inteligentné, čítajte im rozprávky. Ak chcete, aby boli vaše deti viac inteligentné, čítajte im viac rozprávok.“

Albert Einstein


Měsíční kroniky (Marissa Meyer – Cinder, Scarlett, Cress, Winter, Nejkrásnější, Hvězdy nad hlavou)sú názvom výbornej série autorky Marissy Meyerovej (nie, nie je príbuzná s autorkou Twilight série). 



Povedala by som, že najmä pre tých, čo milujú rozprávky rovnako ako ja.  Ako sa poznám nikdy z nich nevyrastiem, ale je pravda, že už si v nich často všímam to, čo som ako dieťa nevidela. Možno aj práve preto ma čoraz viac lákajú príbehy fungujúce na príbehoch a motívoch rozprávok, ale zároveň prinášajúce nové zážitky a komplikovanejšie zápletky. Zároveň by sme mohli povedať aj to, že sa rozprávky vracajú ku svojím koreňom. Presnejšie povedané, nie sú tak nevinné, ako tie, ktoré dnes ukazujeme deťom, ale tak ako boli rozprávky pôvodne krvavé, vracia sa do nich aj dnes trocha tej drsnosti.


Aj príbeh tejto série bol podobný. Je tvorený štyrmi hlavnými časťami: 1. Cinder, 2. Scarlett, 3. Cress a 4. Winter. Ktoré prinášajú zmodernizovanú podobu príbehov štyroch najznámejších rozprávkových postáv: 1. Popoluška, 2. Červená čiapočka, 3. Locika (alebo Rapunzel... záleží od toho, koho sa pýtate) a 4. Snehulienka.

Paradoxne sa však ani jeden z týchto príbehov neodohráva v typicky rozprávkovom svete, dokonca ani v tom fantasy. Autorka si to trošku skomplikovala a všetky štyri príbehy, zasadila do budúcnosti. Do sveta plného technických vymožeností a cestovania do vesmíru (hoci ďalej ako za Mesiac sa nepúšťala). Takže by sme mohli rozprávať o akejsi sci-fi rozprávke. Za mňa určite super vec. Hoci priznávam, že som na začiatku trošku zaváhala, lebo je umenie prevziať notoricky známy príbeh a pretvoriť ho, tak aby všetko fungovalo. 


Cinder (ako prvý diel série) priniesla príbeh Popolušky, tento krát sme sa však zaobišli bez tekvice, a premenených myší. Autorka priniesla čosi oveľa lepšie... a zo Cinder je zrazu napoly Kyborg. Čo Meyerovej umožnilo použiť množstvo zaujímavých prvkov. (A aj keď by som vám ich tu rada vykecala, nuž, radšej to prenechám vám.) Každopádne Cinder, hoci je ústrednou postavou najmä prvej knihy, je zároveň spájajúcim prvkom, ktorý sa nesie naprieč príbehom ďalších troch kníh. Ako príbeh postupuje, odkrýva sa nielen rozprávková zápletka príbehu, ktorá je pomerne jasná (aspoň teda pokiaľ nie ste úplný rozprávkový ignorant), ale odvíja sa aj kriminálna zápletka príbehu. 


V "Měsíčních kronikách" sa môžete stretnúť takmer so všetkým, čo by ste mohli nájsť v dobrom sci-fi. Sympatické aj menej sympatické postavy, kyborgovia, roboti, zastrčené uličky, rôzne druhy zbraní, rôzne druhy spoločenstiev (v zásade aj rôzne rasy), medziplanetárne cestovanie, vesmírne lode, súboje, naháňačky a veľké množstvo ďalších a ďalších prvkov.


Autorka si dala záležať nielen na vykreslení postáv, ale okrem správne budovaného napätia v jej príbehoch nechýba ani humor, štipka romantiky či narážky na rôzne pop kultúrne javy  Myslím, že každý si v týchto príbehoch nájde čosi svoje (jop...čítal to aj môj tatko a dosť ho to bavilo). 

Všetky autorkine hrdinky sú písané ako silné ženské postavy, ktoré ale majú svoje slabôstky a určite aj chyby. Ich mužské protiklady sú chvíľkami možno zatlačené do úzadia, ale napokon sú si rovnocennými partnermi. 


Čo sa týka príbehov "Nejkrásnější" a "Hvězdy nad hlavou" sú rozšírením tých hlavných. Ten prvý rozpráva príbeh hlavnej zápornej postavy série (hádate správne... Zlej kráľovnej), klasicky o tom, kto? čo? ako? kedy? prečo?... Veď to poznáte. Nuž a ten druhý rozvíja postavy, ktoré sa v hlavných knihách viac menej len mihli, ale podľa autorky, a aj podľa mnohých čitateľov, by si zaslúžili vlastný príbeh (oh,... a nájdete medzi nimi napríklad aj Malú morskú vílu. A nie tú od Disneyho ale tú smutnejšiu od H. Ch. Andersena). 


Mohla by som rozprávať o každej jednej z týchto kníh. Mohla by som na každú jednu z nich napísať podrobnú recenziu. Ale ja budem radšej, ak by ste si tieto príbehy prečítali sami a sami sa podelili o názory na ne. Ja jednoducho len môžem povedať, že aj vďaka tejto sérii, zostávajú rozprávky aj naďalej v mojom živote. 


Petra


Doplňujúca infoška:

K sérii "Měsíční kroniky" vyšla jedna z tých (vraj) antistresových omaľovánok. 


Knihy zo série môžete zohnať tu:

Cinder: odkaz

Scarlett: odkaz

Cress: odkaz

Winter: odkaz

Nejkrásnější: odkaz

Hvězdy nad hlavou: odkaz


O autorke: odkaz

8 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

コメント


Příspěvek: Blog2_Post
bottom of page