top of page
  • Obrázek autoraPetra

Chutné čítanie...

„Odlišnejších kuchárov by ste len ťažko hľadali: Andrew Knight podľahol kuchárskemu umeniu zvodnej haute cuisine*, kým Brooke Dayová podáva svojim hosťom jedlá tradičnej novoanglickej kuchyne... Keď sa však raz náhodou stretnú, začne to medzi nimi vrieť...“



To, že láska prechádza cez žalúdok sa nielen hovorí už celé veky, ale zdá sa, že u niekoho to aj funguje. Napríklad u hlavných hrdinov knihy Poppy J. Andersonovej Chuť lásky. Romantický príbeh o mladom kuchárovi, ktorý „vyhorel“ prakticky hneď potom ako si otvoril vlastnú reštauráciu, a o mladej novinárke, ktorá „novinárčinu“ zavesila na klinec, aby pomohla rodičom s rodinnou reštauráciou.


Nie celý príbeh však podľa mňa fungoval tak ako by mal, občas to dejovo zaškrípalo. Napríklad to, že Andrew, mladý vyhorený kuchár, sa akoby zázrakom spamätá. Zrazu (takmer) všetko berie s humorom a na miesto dovolenky a oddychu sa vrhá do práce (trochu mi pripomína moju mamu, tá tiež oddychuje „aktívne“ pri upratovaní).


Na druhú stranu jeho humor, celkom fajn funguje keď sa stretne s hlavnou hrdinkou, Brooke. Baba s humorom ako britva, mu nedáva takmer žiadne šance, a ich zrážky čitateľa dosť pobavia. Keď k tomu pridáte čarovné prostredie amerického mestečka v štáte Maine a rozhodne lahodnú kuchyňu (teda aspoň myslím... nie že by som mala niekedy šancu vyskúšať nejakého homára alebo niečo podobné...) tak z toho Andersonová uvarila celkom slušnú porciu romantického príbehu.


Príbeh sa čítal svižne a s ľahkosťou, viac menej sa sústredil na dve hlavné postavy, hoci poznáte to, malé mesto, je skoro ako u nás malá dedina. Susedia o vás vedia aj to, čo vy sami možno neviete. A v tomto príbehu to fungovalo takmer dokonale. Trošku ma mrzelo, že Brooke tak strašne dlho trvalo, kým prišla na to, že Drew je vlastne renomovaným kuchárom – to ako a kedy, nechám na vás, aby ste si prečítali. Nemôžem vám predsa vykecať úplne všetko (ale občas sa mi stane, že vypustím nejaký spoiler...).


Ako každý správny romantický príbeh má v sebe veľa klišé, vyhnúť sa tomu jednoducho nedá, občas však ukáže aj nejaké to prekvapenie. Oh, a bonus pre tých (alebo tie) z vás, ktorí máte radi filmy podľa Pilcherovej, Fjordeovej a ostatných im podobných, pretože prostredie v ktorom sa celý príbeh odohráva na niektorých miestach veľmi výrazne pripomína práve ich príbehy.


No ale aby som už toľko nekecala. Chuť lásky je príjemný romantický príbeh, pre jesenný podvečer (a tie sú za rohom), keď za oknom padá dážď a vy chcete len relaxovať po práci či škole. Keď si k tomu ešte uvaríte váš obľúbený čajík, máte vyhrané...Som zvedavá, či si niekto z vás „Chuť lásky prečíta“ a budem rada, ak sa podelíte o svoje názory.


Petra


P.S.: Ikar si pre vás pripravil prekvapenie. Na vnútornej predsádke (z oboch strán knihy) vám pripravil obľúbené recepty hlavných postáv. Nuž, ak sa niekto z vás rozhodne vyskúšať, podeľte sa o fotky


 


__________________________________________________________________________________


Krátke infošky o knihe:

Názov: Chuť lásky

Originálny názov: Geheimzutat Liebe

Rok vydania: 2017

Počet strán: 318

ISBN: 978-80-551-5528-9


A ak by ste si ju náhodou chceli kúpiť: odkaz

A ak by ste si chceli prečítať viac informácií o autorke: odkaz


__________________________________________________________________________________


*Haute cuisine ([ot kɥi.zin], francúzsky „vysoká kuchyňa“), tiež Grande cuisine („veľká kuchyňa“) je pojem, ktorý sa vzťahuje k tzv. gastronómii vysokej úrovne v luxusných reštauráciách a hoteloch. Kladie sa v nej dôraz na puntičkársku úpravu a dôkladnú prezentáciu jedál, sprevádzanú kvalitným vínom.

9 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

Comentários


Příspěvek: Blog2_Post
bottom of page