top of page
  • Obrázek autoraPetra

Dcéra ľudstva

"Svet postihla pohroma, keď sa doň prestali rodiť dievčatá. Celých dlhých päťdesiat rokov sa ľudia snažia prísť na to, čo je za tým. Vedci robia pokusy, veriaci sa modlia. Až sa napokon predsa len dočkajú zázraku, v ktorý už pomaly nik nedúfal. Narodí sa Eva, odpoveď na ich modlitby, ich posledná nádej. Evu držia celý život izolovanú od opačného pohlavia. O svojej minulosti nevie všetko. O svojej budúcnosti až priveľa. Až dovŕši šestnásť rokov, vyberú pre ňu troch vhodných kandidátov, pričom s jedným z nich má zabezpečiť pokračovanie ľudského pokolenia. Nie práve najľahšia úloha. .. Eva však tento svoj osud prijala, je s ním zmierená. Aspoň kým sa do jej života nepripletie Bram a Spasiteľka ľudstva odrazu nezatúži po slobode. Ako si však vybrať medzi láskou a budúcnosťou ľudskej rasy? Tom a Giovanna Fletcherovci sú mimoriadne úspešným spisovateľským párom, čoho dôkazom je aj tento nezvyčajný ľúbostný príbeh o poslednom dievčati na Zemi, zasadený do dystopického sveta blízkej budúcnosti."


Tak a tu to majú všetci tí, ktorí vzdychajú, že s nami ženami sa žije ťažko (nie že by som s tým nesúhlasila). Ale ako sa vraví, s nami ťažko, bez nás ešte ťažšie - a to je jedna z myšlienok, na ktorej je postavený tento príbeh. Dcéra ľudstva má byť prvým dielom z novej trilógie autorského páru Toma a Giovanny Fletcherovcov. 


Dcéra ľudstva nie je "zasadená" do nejakého konkrétneho času, ale vďaka náznakom a technológii popisovanej v knihe, povedzme, že sa odohráva v (možno nie až tak veľmi vzdialenej) budúcnosti, keď sa zrazu na svet prestali rodiť dievčatká. Hups. Zrazu, všade kam sa človek pozrel, vládol testosterón. Prvé strany knihy len v rýchlosti načrtli čo sa stalo, ale prakticky hneď sme poskočili v čase k 16 ročnému dievčaťu, ktoré sa po dlhom "období sucha" narodilo, a práve prišiel ten čas, aby jej našli "parťáka" na záchranu sveta. Tá si však toho, pána pravého, našla akosi sama, a to aj napriek tomu, že k nej takmer žiadnu osobu opačného pohlavia nepúšťali (bezpečnostné opatrenie No.1 - veď toľko chlapov bez ženy, a táto je mladá a pekná...).


Trošku celý príbeh pripomínal rozprávku o Rapunzel (alebo ak niekto chcete - Lociku, či Šalátienku) - nechýba trochu naivné mladé dievča uväznené vo veži (ktoré si mnohé veci začne uvedomovať dosť neskoro, ale tak aspoň že tak), mladý zamilovaný hrdina (akurát mi teda viac času liezol na nervy svojim pofňukávaním... hoci na konci to vylepšil), k tomu tento krát nie čarodejnica, ale aj tak žena, ktorá to všetko mala na povel (alebo možno aj nie... v príbehu bolo viac ako dosť náznakov, ktoré poukazovali na to, že to čo sa javí zjavné, takým nemusí byť). K tomuto základnému triu postáv, sa pridáva "ženský klub Matiek", ktoré sa o hlavnú hrdinku starajú a "chránia" ju, (šialený) vedec/otec hlavného hrdinu, a hromada fanatikov na oboch stranách barikády. Dievča žijúce vo veži si tak postupom času uvedomuje, že to miesto nie je jej domovom, slúžiacim na jej ochranu ale v skutočnosti je väzením. Aby to autori dotiahli ešte k väčšej dokonalosti, v konečnom dôsledku nie je hlavná hrdinka nič iné, len chodiaci inkubátor, pre budúce deti/dievčatká. Pretože ako jediné dievča na svete, vo veku schopnom priviesť na svet dieťa, je len figúrkou v rukách mocných. Pretože ten, kto ju vlastní vlastní životy všetkých okolo. 


Celé to bolo trošku naivné, a veľa vecí bolo nedotiahnutých, ale napriek tomu to bolo napísané celkom čitateľne. Dejovo to odsýpalo, autori sa nebránili ani trošku krvavejším či drastickejším riešeniam. Tiež je fajn, že nejde o úplnú vykrádačku súčasných young adult´s dystopických príbehov, hoci verím tomu, že pozorný čitateľ dokáže v príbehu nájsť aj čosi s Divergencie alebo Hier o život. Nenudila som sa, ale je fakt že vo vlastnej domácej knižnici túto knihu nejako nezbytne nepotrebujem. Keď však vyjdú ďalšie dve pokračovania, prečítam si ich. Už len preto, či som niektoré postavy odhadla správne.



Petra


O knihe:

Autor: Tom Fletcher, Giovanna Fletcher Názov: Dcéra ľudstva Originálny názov: Eve of Man Vydavateľstvo: Slovart Rok vydania: 2019 Počet strán: 368

Knihu si môžete kúpiť tu: Dcéra ľudstva O autoroch si môžete prečítať tu: Giovanna Fletcher, Tom Fletcher

8 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

コメント


Příspěvek: Blog2_Post
bottom of page