top of page
  • Obrázek autoraPetra

Knižný klub slečny Lucy

"Dvadsaťštyriročná Lucy zúfalo potrebuje začať odznova. Večne nezadaná a frustrovaná zo štúdia na univerzite sa rozhodne pre prácu v malej knižnici. Čítanie a písanie zbožňuje takmer rovnako ako riešenie problémov iných ľudí a knižný klub jej na tieto záľuby poskytuje ideálnu príležitosť. Keď spoznáva nových členov, zisťuje, že práce bude mať viac než dosť. Najväčšou záhadou je pre ňu pekný, ale utiahnutý mladík Callum. Je možné, že sa v ňom ukrýva viac, ako si ľudia myslia? Krátko po tom, čo spolu začnú liečiť zlomené srdcia najvernejších návštevníkov knižnice, začnú medzi nimi lietať prvé iskry. Poslúchne rozum alebo srdce, aby sa dopracovala k šťastnému koncu, po ktorom túži?"


Keď sme si s kamoškou čítali obsah tejto knihy, akosi sme sa nemohli prestať smiať, že sa to až príliš podobá nám dvom. Teda nie preto, že by sme mali 24 (už nejakú tú chvíľu nie), ani preto že by sme študovali na univerzite/výške... ale to ostatné celkom sadlo. Sme večne nezadané, milujeme knihy a obe radi rozoberáme problémy iných (alebo aspoň tej druhej) a samozrejme máme kopu praktických rád ako riešiť to či ono. Takže pustiť sa do prečítania si tejto knihy bolo akosi logické, hoci klasickú romantiku som od príbehu skutočne nečakala. A ani som ju nedostala, ale napriek tomu išlo o pútavo napísaný príbeh.


Hlavná hrdinka "Knižného klubu slečny Lucy" - Lucy - je celkom sympatická ale prakticky sa zo všetkých postáv v príbehu vyskytuje asi najmenej často. Autorka ponúkla príbehy hneď niekoľkých ľudí - mladého Calluma túžiaceho po tom aby niekam patril a aby ho niekto miloval (už na začiatku môžete hádať u koho toto všetko nájde); Lii starajúcej sa o chorú matku, následkom čoho jej vlastný život "uniká" a stráca sa aj možnosť príblížiť sa matke prostredníctvom tanca; mladej matky Hattie, ktorá rieši odcudzenie z vlastnou matkou počas toho, ako sa snaží pripraviť sestre tú najkrajšiu svadbu či starého pána  Oscara, ktorého v minulosti pripravili o jediné dieťa - ktorých životné osudy v konečnom dôsledku prepojila možno viac než sama zamýšľala. 


Množstvo postáv s vlastnými príbehmi však vo mne vyvolávalo pocit, akoby žiadna z postáv nedostala dostatočný priestor. Niektoré príbehy tak zostali akoby neuzavreté, resp. zostalo na vôli a predstavivosti čitateľa ako to skutočne bolo (napríklad príbeh starého pána Oscara, Hattie a jej matky). 


Knižný klub predstavoval spočiatku naozaj to čo pomenúva, ale napokon sa z neho stal takmer priestor pre súkromnú terapiu, vďaka čomu Lucy s trochou (možno až) vlezlej manipulácie dotlačila ostatných k tomu aby sa prejavili. Nemyslím to nijako v zlom, aj keď asi by sa mi nepáčilo, keby ma vmanipulovala do niečoho čo síce chcem, ale nemám k tomu odvahu. Aspoň v prvej chvíli nie, no tu sa zdalo, že to postavám až tak príliš nevadí. A po počiatočnom "nakopnutí" už to išlo tak povediac samo. Vznikali nové priateľstvá, odhaľovali sa smutné tajomstvá z minulosti aby sa mohli vyriešiť boliestky súčasnosti. 


Nechýbal humor, chvíľkové napätie, smútok ale aj tá štipka lásky. Akurát bola škoda, že jednotlivé príbehy nedostali väčší priestor, čo je však v konečnom kontexte pochopiteľné. 


"Knižný klub slečny Lucy", od Emmy Daviesovej, je pohodové, oddychové čítanie, ktoré nikoho ničím neurazí a niektorých možno inšpiruje aby urobil ten "krok do tmy", ktorý sa bál urobiť ale vždy po ňom túžil. 



Petra


O knihe:

Autor: Emma Davies Názov: Knižný klub slečny Lucy Originálny názov: Lucy´s Book Club for the Lost and Found Vydavateľstvo: Fortuna Libri Rok vydania: 2019 Počet strán: 304


Knihu si môžete kúpiť: Knižný klub slečny Lucy O autorke: Emma Davies

1 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

Yorumlar


Příspěvek: Blog2_Post
bottom of page