top of page
  • Obrázek autoraPetra

Lilarie

Romantická trilógia s fiktívneho európskeho kráľovstva – jednoduché, príjemné čítanie, na ktoré však po dlhšom čase bez problémov zabudnete. Celá trilógia z Lilarie ničím neurazí, ale zároveň ani neprináša nič nové a tak neohúri.


Vévodkyně


„Samantha Rousseauová je docela obyčejná postgraduální studentka. Volný čas tráví se svými spolubydlícími, škudlí, aby vyšla s penězi, pečuje o svého nemocného otce a o zraněné dravce v univerzitním výzkumném středisku, kde pracuje, na vysoké škole přednáší ornitologii a opravuje písemky a testy svých znuděných svěřenců. Když do městečka přijedou dva členové královské rodiny z malé evropské země Lilarie a oznámí jí, že je poslední žijící příslušnicí tamního šlechtického rodu Rousseauových, Samanthin život se obrátí naruby. Chtě nechtě se musí rozhodnout, jestli přijme nejen titul vévodkyně, pozemky, nemovitosti i pohádkové bohatství, ale také odpovědnost, která k jejímu budoucímu postavení neodmyslitelně patří. A okouzlující korunní princ Alex jí rozhodování ani trochu neusnadňuje…“


Prvý diel novej série autorky Nichole Chaseovej je typickou romantickou verziou rozprávkovej Popolušky. Je fakt, že hlavná hrdinka, Samantha, na môj vkus príliš rýchlo súhlasila s tým, že je stratenou dedičkou. Teda jasné, chápem, keby mi niekto teraz oznámil, že som zdedila peniaze a titul, asi by som tiež skôr riešila koľko toho je, než ako k tomu vlastne došlo (a keby to prišlo v jednom balíčku so sympatickým, sexi chlapom, ešte keď sa z neho vykľul korunný princ... veď viete, ktorá z nás by do toho nešla). Ale aj tak. Jeden by čakal trochu viac otáľania, alebo obozretnosti. A mimochodom, keby som nemala doštudované a milovala to čo robím tak veľmi ako to Sam prezentuje, trochu viac by som sa na jej mieste bránila tomu, aby som od toho musela odísť.


Malé plus dávam za oblasť ktorej sa hlavná hrdinka venuje – ornitológia a dravce. Málokedy sa dnes nájde táto oblasť medzi koníčkami hlavných postáv kníh a je úplne jedno o aký žáner ide. A ďalšie plus za asistenta/sekretára/kamaráta, ktorého „vyfasovala“ hlavná hrdinka po príchode do Lilarského kráľovstva. Popravde mi bol možno najsympatickejší zo všetkých postáv.


Napriek tomu, že dej odsýpal, a dokonca v jednej chvíli vygradoval a dostal trošku smutný nádych, niečo tomu chýbalo ako celku. Romantiku mám rada, ale príbeh „Vévodkyně“ bol akosi až príliš ružový, jednoduchý a (takmer) ničím nenarušený.


Autor: Nichole Chase

Názov: Vévodkyně

Originálny názov: Suddenly Royal

Vydavateľ: Baronet

Rok vydania: 2019

Počet strán: 368

Séria: Lilarie


Knihu si môžete kúpiť tu: Vévodkyně


Princezna


„Catherine je vzorná korunní princezna. Skromná, milá, usedlá – ale především si drží muže od těla. Koneckonců, většině jde stejně jenom o jedno, a u Cathy je v sázce daleko víc než čest a nevinnost: leží jí na srdci osud její malé, hrdé země, a pochopitelně má obavy, že potenciálnímu nápadníkovi půjde v první řadě o její peníze. Už ji však nebaví čekat, až jí cestu zkříží vhodný protějšek, a tak vymyslí dokonalý plán: umíní si, že svede muže, kterému je královský majetek zcela lhostejný, muže, který ji okouzlil nesrovnatelně víc než všichni ostatní. Když ornitolog David přijede na svatbu své dávné kamarádky, čerstvé vévodkyně Samanthy Rousseauové, ve vznešeném prostředí si připadá jako slon v porcelánu – a jako by to nestačilo, projeví o něj zájem půvabná a duchaplná sestra Samanthina budoucího manžela, prince Alexe…“


Na začiatok by som rada povedala, že ten obsah trochu nezodpovedal tomu, ako sa Catherine prejavovala v prvej časti trilógie. Tam mi prišla tomu že je veselá, trochu divoká a čo sa mužov týka, tak až tak od tela si ich rozhodne nedržala. V druhej knihe zo série Lilarie od autorky Nichole Chaseovej, sa trochu viac objavil humor a podpichovanie medzi hlavnými hrdinami. Opäť však platí, že sympatickejšie mi boli skôr vedľajšie postavy (áno, už vyššie zmienený asistent Samanthy – hrdinky predchádzajúcej knihy).


Ale, spôsob akým sa Cathy zoznámi s Davidom, ktorý prišiel práve na Samanthinu svadbu, bol dobrý. Aj som sa zasmiala, keď sa s ním rozprávala opitá, a snažila sa ho dostať do postele. Ešte že aspoň jeden z nich dvoch mal v tú chvíľu viac rozumu.


V príbehu „Princezny“ mi však chýbalo akékoľvek vygradovanie príbehu, pretože ak tam aj nejaké náhodou bolo, nebolo zrejme dostatočne zaujímavé, aby som si ho zapamätala až k týmto riadkom.


Autor: Nichole Chase

Názov: Princezna

Originálny názov: Recklessly Royal

Vydavateľ: Baronet

Rok vydania: 2019

Počet strán: 256

Séria: Lilarie


Knihu si môžete kúpiť tu: Princezna


Princ


„Maxwell James Trevor, princ Lilarie, své vladařské povinnosti nenávidí. Před veřejným zájmem se skrývá ve svém malířském ateliéru a veškerým oficiálním událostem se svědomitě vyhýbá. Když však zemře jeden ze šlechticů, jemuž byl nedávno navrácený majetek i titul, jeho bratr Alex ho požádá, aby tu smutnou zprávu oznámil vnučce zesnulého. Přestože se mu příčí být poslem žalu, nechce, aby se dotyčná dověděla o dědečkově smrti z médií. Novopečená lady, Meredith Thysmerová, pochází z chudé rodiny s nevalným zázemím. Ze všech sil se snaží zajistit lepší vyhlídky pro sebe i pro svého šestiletého syna – a k dosažení cíle neváhá využít svých předností. Ale když ji pohledný princ Max zpraví o smrti jejího dědečka, její plány se zhroutí. V nelehké situaci si ji však Max záhy získá nejen svou nezištnou ochotou a smyslem pro humor, ale především svou náklonností vůči jejímu synovi Martymu. Meredith zanedlouho zjistí, že podlehla něčemu, čemu se po trpkých zkušenostech už nikdy nehodlala podvolit. Zamilovala se. Zbývá zdráhavého Maxe svést a přesvědčit, že je ženou jeho srdce…“


Záverečný diel trilógie o malej monarchii s názvom Lilarie, ktorá sa teraz venuje príbehu posledného člena kráľovskej rodiny – princa Maxa. Po dvoch hlavných hrdinkách tu máme pre zmenu príbeh hlavného hrdinu. Tiež bol chvíľami taký, že sa nevie rozhodnúť čo skôr. Ale pekne bol popísaný vzťah, ktorý si vytvoril s Martym (synom hlavnej hrdinky)... aj keď aj tu by sme sa mohli rozprávať o tom, že to bolo nejako moc hŕŕŕ (celkom pochybujem že by si dieťa vyrastajúce v takom komplikovanom prostredí tak rýchlo vytvorilo k niekomu vzťah, hoci je tým niekým nad mieru sympatický princ).


Po prečítaní všetkých troch častí musím povedať, že tu sa konečne objavila nejaká napínavejšia zápletka, v podobe tyranského otca Meredith a zlých spomienok a skúseností z detstva princa Maxa. V konečnom dôsledku to tak vytvorilo príjemný príbeh, ktorý mi utkvel v pamäti oveľa viac ako jeho predchodcovia.


A mimochodom vôbec mi neprišlo, že by sa Meredith pokúšala Maxa zviesť... skôr sa ho pri každej možnej príležitosti pokúšala zbaviť.


Autor: Nichole Chase

Názov: Princ

Originálny názov: Reluctantly Royal

Vydavateľ: Baronet

Rok vydania: 2019

Počet strán: 272

Séria: Lilarie


Knihu si môžete kúpiť tu: Princ


Ako trilógia boli všetky príbehy celkom čitateľné, postavy sa prelínali naprieč všetkými dielmi, takže ani v tretej časti ste nestratili z dohľadu Samanthu a Alexa, či Cathy a Davida. Nechýbal ani všetečný a všehoschopný asistent. Príbeh každej z dvojíc sa odohráva v relatívne malom časovom úseku, avšak medzi jednotlivými knihami nechala autorka prejsť viac času (môžeme tak skočiť od kráľovskej svadby ku kráľovskému tehotenstvu, bez toho aby to pôsobilo ako päsť na oko).


Každopádne ako oddychové čítanie trilógia o vládnucich členoch Lilarskej monarchie môžem knihy „Vévodkyně“, „Princezna“ a „Princ“ odporúčiť, ale netreba od nich očakávať niečo svetoborné.


Petra


O autorke: Nicole Chase

14 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

留言


Příspěvek: Blog2_Post
bottom of page