top of page
  • Obrázek autoraPetra

Schindlerov zoznam

"Keď niekto zachráni jediný život, je to, akoby zachránil celý svet; keď niekto zničí jediný život, je to, ako keby zničil celý svet."

(Talmud)


"Román Thomasa Keneallyho Schindlerov zoznam (1986) vznikol na základe skutočného príbehu nemeckého továrnika, obchodníka a šéfa pracovného tábora Oskara Schindlera, ktorý pred plynovými komorami zachránil počas druhej svetovej vojny vyše tisíc Židov. Keneally v ňom vychádza zo skutočných výpovedí očitých svedkov, tzv. Schindlerjuden - Schindlerových Židov, a za pomoci brilantného rozprávačského štýlu podáva presvedčivý portrét dobrého muža, ktorý si svoju ľudskosť zachoval aj v časoch, keď ju iní stratili."


Citát z úvodu, je citátom nielen z Talmudu, ale aj priamo z románu, kde ho skloňujú niekoľko krát. A myslím, že každý z nás musí, uznať, že na ňom niečo je. O Oskarovi Schindlerovi to platí niekoľkonásobne. 


O Schindlerových židoch sa toho už popísalo, porozprávalo a natočilo veľa. A medzitým možno vyniká kniha Thomasa Keneallyho - Schindlerov zoznam. Nebolo to jednoduché čítanie, ani čo sa obsahu týka, ani po štylistickej stránke knihy. Schindlerov zoznam bol pre mňa kombináciou beletrizovaného životopisu, reportáže a rozprávania (čiastočne mi to pripomínalo štýl, akým sú písané knihy z edície Prekliati reportéri, z vydavateľstva Absynt). Autor sám na začiatku upozornil, že nie všetko, čo v knihe spomína, sa skutočne udialo, najmä čo sa týka rekonštrukcie rozhovorov Oskara Schindlera. Napokon na to často upozorňuje aj priamo v texte, čo na zopár miestach pôsobilo trochu rušivo. 


Keneallyho román nie je typ literatúry po ktorom by som siahala často (to ste si už mohli všimnúť z mojich ďalších článkov). Ale občas, treba siahnuť aj po takejto "ťažšej" literatúre. Čítať o tých udalostiach dejín, ktoré zanechali jazvy na dušiach mnohých ľudí ďalších generácií, je vždy ťažké, a tvrdiť, že to v čitateľovi nič nezanechá, je možno trochu trúfalé. Vo mne to čosi zanechalo. Zväčša smútok, ale na druhú stranu možno aj štipku hrdosti, na to že aj v takom čase sa našli ľudia (a hoci ich možno nebolo dosť, nebolo ich ani málo), ktorí riskovali (či už vedome alebo nevedome) svoj život aby pomohli. Príbeh Oskara Schindlera, hoci často ľahtikára a prútnika, má v sebe inšpiráciu pre ďalších ľudí, a jeho príbeh (tak ako aj príbehy ďalších, jemu podobných), by nemal upadnúť do zabudnutia. Aj preto je kniha Schindlerov zoznam, cenným prírastkom do domácich knižníc.


Inak musím povedať, že hoci sa mi táto kniha čítala pomalšie ako ostatné, bolo to dobré čítanie, aj keď som sa v ňom občas trochu stratila. Hlavne kým som sa zorientovala v tom, kto vlastne príbeh rozpráva. Ak hľadáte príbeh, na ktorom by ste sa zasmiali, a len tak sa odreagovali od reality všedných dní, od tohto radšej rýchlo utekajte preč. Ale ak si chcete prečítať niečo, čo vo vás zanechá svoju stopu, len do toho. Prečítajte si "Schindlerov zoznam" a venujte v  spomienkach chvíľu tým, čo nemali to šťastie, že by svoje mená na zoznam Oskara Schindlera dostali. 


Zrejme by sa dalo o tejto knihe napísať toho ešte viac, ale tak silný príbeh mnoho slov naviac nepotrebuje. 


Petra


P.S.: Schindlerov zoznam má svoju filmovú podobu, v hlavnej úlohe s Liamom Neesonom, Benom Kingsleym či Ralphom Fiennesom. Réžiu filmu mal na starosti Steven Spielberg. Film bol natočený práve podľa románu Thomasa Keneallyho a získal 7 Oscarov...



Infošky o knihe:

Názov: Schindlerov zoznam

Originálny názov: Schindler´s Ark

Autor: Thomas Keneally

Rok vydania: 2017

Ean: 9788055156651


Knihu si môžete kúpiť tu: Schindlerov zoznam

Pár slov o autorovi: Thomas Keneally

85 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

コメント


Příspěvek: Blog2_Post
bottom of page