top of page
  • Obrázek autoraPetra

Veselú samovraždu a šťastný nový rok!

"Osamelú a zakríknutú Sylvie život nikdy veľmi netešil, no keď jej zomrie otec, upadne do hlbokej depresie. Vo svojich štyridsiatich piatich rokoch má dojem, že ju na tomto svete už nič pekné nečaká, a rozhodne sa, že na Vianoce vo vani plnej voňavej peny skoncuje so životom. Na radu psychoterapeuta sa však ešte predtým púšťa do neuveriteľných dobrodružstiev, na ktoré by za normálnych okolností ani nepomyslela: kupuje si krásne a hriešne drahé šaty, nehanebne kradne a dokonca pomýšľa na milenca. Humorný príbeh o tom, že za hranicami starých návykov je život vždy plný milých prekvapení a nových začiatkov."



Pff... tak toto bolo brutálne úprimné čítanie. Brutálne humorné a zároveň brutálne vážne. Zdá sa vám, že príliš často používam slovo "brutálne", nuž myslím, že ak sa rozhodnete si túto knihu prečítať budete so mnou súhlasiť. 

Za ten názov gratulujem autorke aj prekladateľke. Viac ako čokoľvek iné to bol práve názov knihy, čo ma k nej pritiahlo. Prvá moja myšlienka bola, že by to mal niekto použiť ako nápis na blahoželaní. Hoci teda asi nie každý by to ocenil. Ale aby sme prešli k príbehu. Autorka, Sophie De Villenoisy, pomerne úprimne opísala pocity ženy, Sylvie, krátko po štyridsiatke. Frustrovaná, opustená, bez rodiny a priateľov, ani toho psa, či aspoň rybičku nemá. Chudák ženská (mimochodom miestami som pri čítaní videla vlastnú budúcnosť - trochu deprimujúce). A tak si kládla otázku, čo robiť, keď vás vlastne život nebaví? (Za mňa poslúchnuť radu kamarátky a kúpiť psa... A tiež nebolo na škodu dedičstvo, ktoré získala po otcovi. Vedela by som s predstaviť, na čo by som využila sumu takmer pol milióna eur.) Sylvie však vďaka náhode dostane geniálny nápad. No fakt. Čo by sa asi tak mohlo pokaziť. Samovražda je predsa geniálne riešenie. Nikomu chýbať nebude, snáď až na pár kolegov v práci, ktorým pribudne práca navyše. Nuž, ale tu milá Sylvie dostane ešte jeden geniálny nápad. Veď keď ju predsa nikto nemá rád, a nikomu nebude chýbať, mohlo by sa stať, že by jej už mŕtve telo nenašli. Aspoň nie tak skoro, a povedzme si otvorene, utopenci nevyzerajú po dlhšom čase príliš vábne, to si Sylvie uvedomovala. Rozhodla sa preto navštíviť psychológa. Znovu opakujem, že to bol geniálny nápad. Aj toho psychológa autorka vykreslila úplne topkovo. Jeho rozhovor so Sylvie, bol stobodový. Takmer som pri čítaní spadla z postele. 


Nuž a potom už to išlo len ráz na ráz, ako sa hovorí. Séria "neuveriteľných dobrodružstiev" ako sa píše v obsahu, zase až tak príliš neuveriteľná nie je. Ale zábavná je určite. To, čo všetko napokon Sylvie absolvovala, vám neprezradím, snáď až na to, že to bola jedna šupa za druhou. Napriek tomu sa však nevzdávala svojho rozhodnutia (tvrdohlavá ženská). Napokon to autorka vyriešila, na môj vkus, trošku prudkou zmenou povahy príbehu. Prišlo to trochu príliš rázne, a narušilo to humorne ladený príbeh. Taký trochu šok, ako keby vás niekto oblial vedrom s ľadovou vodou, potom čo ste práve vyšli zo sauny. Ale po počiatočných rozpakoch z náhleho obratu, som si vlastne uvedomila, že to zrejme prísť muselo. Samotné zmeny, ktoré prišli s úlohami od psychológa, nestačili na to, aby zmenili celý jej postoj. Postrčili ju však tým správnym smerom. Autorka tak potrebovala pridať posledný impulz a ten sa jej napokon podaril. 

Páčilo sa mi ako autorka vykreslila jednotlivé postavy a charaktery, hoci väčšina z nich bola prekrytá charakterom hlavnej hrdinky príbehu - Sylvie. Sympatický bol nielen psychológ, ale aj Sylviina sekretára Laura. Tú by sme mohli prirovnať ku kmotričke víle z Popolušky. Teda tak trochu...  Táto kniha má šmrnc a jednoznačne ju odporúčam na prečítanie... asi každému. Niekto ju vezme len ako oddychové čítanie, iný v nej možno nájde motiváciu prekonať svoju komfortnú zónu, možno prejsť za svoje vlastné hranice a hlavne vyskúšať nové veci. Ja som za prekonávanie hraníc a skúšanie nového (len mi na to ešte chýbajú gule ako sa vraví... ale aj do toho raz dorastiem, kto vie, možno aj v tej 45).  Tak hor sa do toho čítania... A nezabudnite: "Veselú samovraždu a šťastný nový rok"...

Petra

Infošky o knihe Autorka: Sophie De Villenoisy Názov:  Veselú samovraždu a šťastný nový rok! Originálny názov: Joyeux suicide et bonne année !

Vydavateľstvo: Motto

Rok vydania: 2017

Ean: 9788056601792


18 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

Comments


Příspěvek: Blog2_Post
bottom of page