top of page
  • Obrázek autoraPetra

Vianoce s Annou

Vianoce s Annou od Lucy Maud Montgomeryovej sú doplnkovou knihou do známej série o ryšavej sirote Anne Shirleyovej. S čistým svedomím môžem povedať, že som čítala celú sériu (opakovanie), videla filmy aj seriály, a nemám problém sa ku čomukoľvek z toho, kedykoľvek vrátiť. Anna je svojím spôsobom nadčasový príbeh, ktorý neomrzí. Ku knihe Vianoce s Annou som sa prvý krát dostala až po rokoch (chvalabohu, že niekoho napadlo znovu vydať celú sériu).



Jeden by si myslel, že to všetko budú poviedky, v ktorých sa stretneme so sympatickou ryšavkou Annou, Gilbertom, Marrilou a mnohými ďalšími, ktorí sú pre mnohých čitateľov Lucy Maud Montgomeryovej známi zo série príbehov - Anna zo Zeleného domu. Pravda je však kdesi uprostred. Samozrejme sa medzi poviedkami nájdu dva milé príbehy, ktoré poznáme už z kníh o Anne. Viac príbehov je však o nových, neznámych postavách (trošku ma to zarazilo, predsa len Annu som mala načítanú celú tak som čakala, že Vianoce s Annou budú možno nejakým novým pokračovaním, ktoré ukáže príhody ktoré sa nezmestili do ostatných kníh). 


Ale... nevadí. Alebo presnejšie, keď som začala čítať jednotlivé poviedky vôbec mi neprekážalo, že sú o neznámych postavách. Tak ako sme boli upozornení v predhovore, Lucy Maud Montgomeryová použila vo väčšine jednotlivých poviedok skryté, nazvime to "posolstvo" alebo nejaké ponaučenie. Väčšinou celkom milé, a u väčšiny z nich by bolo celkom fajn, keby niekto dané situácie skúsil realizovať aj v skutočnosti. Niektoré z poviedok boli možno uveriteľnejšie ako iné, ale každá z nich mala svoje vianočné čaro. 


Asi najviac ma chytil príbeh rodiny, v ktorých deti akosi stratili záujem o vianoce. Rok čo rok prebiehali vianoce rovnako. Veľa zhonu a príprav. Takmer celá rodina sa v ten jeden deň v roku zišla, aby sa tvárili ako najväčší priatelia na svete. Trocha typickej rodinnej falše a pretvárky (a netvrďte mi, že sa vo vašej rodine nenájde aspoň jeden jediný človek, ktorý by toto nepotvrdzoval). Je tam veľa smiechu, ale aj snaženia sa, aby vás niekto z rodiny a priateľov náhodou neohovoril. Absolvovali ste sviatočnú večeru, prepchali ste sa do prasknutia a napokon ste rozbalili darčeky, z ktorých ste už o polovici vedeli a o tú druhú polovicu ste nemali záujem (ponožky, svetre... veď to poznáte). A zhruba takto nejak to mali deti z tejto poviedky. Takže jedno z najkrajších období v roku sa stalo čímsi všedným a obyčajným. Tu však zasiahla jedna z tiet a prišla s návrhom: Keď nebavia Vianoce vás, čo tak spraviť Vianoce pre tých, ktorí si ich nemôžu alebo nedokážu spraviť sami? A čuduj sa svete, tohto sa deti chytili. A zabavilo ich to tak, až nakoniec dokázali vytvoriť krásny vianočný večer a deň, s večerou, programom a darčekmi, pre deti v okolí. Najkrajšie na tom bolo to, že deťom, ktoré to celé zorganizovali sa táto myšlienka zapáčila natoľko, aby sa rozhodli, že to budú organizovať každý rok. 

Táto poviedka pre mňa mala jeden z najkrajších podtónov. A myslím, že jej myšlienka, vytvoriť Vianoce pre niekoho iného je celkom milá. V takomto duchu sa nesú aj ďalšie vianočné príbehy zo zbierky poviedok Vianoce s Annou. Ak sa rozhodnete si ich prečítať, celkom by ma zaujímal váš názor na to, ktorá z poviedok vás oslovila najviac a prečo. A išli by ste vôbec do niečoho takého, ako je zorganizovanie Vianoc pre niekoho iného? 



Petra


Infošky o knihe:

Autor: Lucy Maud Montgomeryová

Názov: Vianoce s Annou

Originálny názov: Christmas with Anne

Vydavateľstvo: SPN-Mladé letá

Rok vydania: 2017

Ean: 9788010030934


Knihu kúpite tu: Vianoce s Annou

57 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

Comments


Příspěvek: Blog2_Post
bottom of page