top of page
  • Obrázek autoraPetra

Záleží či nezáleží... na veľkosti

"Leah Martinová celý život bojuje s pokušením, ale už má plné zuby diétnych sušienok, rátania kalórií a matkiných kritických poznámok. Nedávno si otvorila pekáreň a vďaka jej úspechu má dobrý pocit, že v živote niečo dokázala. Lenže nijaká maškrta na svete neodvedie jej pozornosť od sexi chlapa, akým je Sam Cooper. Ten jedného dňa mame oznámi, že sú zasnúbení… čo je nehorázne klamstvo. Sam si niekedy vopred nepremyslí, čo vytresne. Hoci na začiatku len bránil Leah pred jej uštipačnou matkou, odrazu má snúbenicu! Dohodnú sa, že chvíľu sa budú hrať na snúbencov a on sa bude správať tak, aby sa jej rodine znepáčil a zrušenie zásnub prebehlo ľahko. Sam je však veľký maškrtník a túži nielen po Leahiných úžasných zákuskoch, ale aj po jej úžasných krivkách, plných perách, žiarivých očiach. Situácia sa akosi nevyvíja podľa plánu. Sam musí presvedčiť Leah, že to myslí vážne, skôr než sa ich malé klamstvo zmení na sladkú pohromu."


Chudák Shakespear, ten keby vedel, že svojou otázkou "Byť či nebyť" spôsobí hotový boom alternatívnych otázok, asi by bol veľmi prekvapený.

Nuž ale dnes si napíšeme čosi o tej veľkosti. Už by ma celkom zaujímalo ako to teda je. Záleží na nej, alebo nie. Odpovede sa budú líšiť, zrejme podľa toho, koho sa opýtate. 


Vtipnú odpoveď na túto rečnícku otázku prináša aj autorka Alison Blissová vo svojej knihe "Na veľkosti záleží". Ide o romantický príbeh ako zo starých romantických kníh od Harlequinu. Aspoň ja som mala pri jej čítaní ten dojem (a hlavne mám romantiky z týchto paperbackov celkom dosť rada). Príbeh ako taký nič neprináša, dokonca aj zápletka je (tak ako to už pri romantických knihách často býva) dosť otrepaná. Prináša príbeh cukrárky/pekárky, ktorá je tak (ako povedal Obelix) "sympaticky pri sebe", vykreslená dnes už možno trochu stereotypne. A na druhej strane príbeh sympatického fešáka, o ktorom si hlavná hrdinka myslí, že by o ňu ani okom nezavadil. Obaja sa zoznámia v bare, samozrejme pričinením svojich priateľov. Klasická zápletka. Priatelia ešte zohrajú celkom zábavnú úlohu. 


Vlastne by to celé bol taký všedný romantický príbeh keby... Keby autorka (alebo prekladateľka... v origináli som to nečítala, ja len s titulkami) nemala skvelú slovnú zásobu. Obe hlavné postavy mali britký jazyk, a v prípade Sama bohužiaľ aj rýchlejší, než myšlienky. To oboch hrdinov neraz dostávalo do komických situácií. Väčšina ich konverzácie sa týka veľkosti, hoci nikdy nie tak, ako to skutočne mysleli. Ale dvojzmyselnosť väčšiny narážok je občas až brutálne zábavná (a aj úprimná). Obaja sa vďaka svojim nepremysleným rečiam zamotajú do drobných klamstiev, no predsa len ide o romantický príbeh, tak im to hádam všetci odpustia (vrátane nás, čitateľov). 


Myslím, že tu sa ani nemusím hrať na to, že by ste si mali prečítať, ako to celé dopadne. Všetci to vieme. Ale dialógy Leah a Seana stoja rozhodne za to, aby ste po tejto knihe siahli. Myslím, že sa pobavíte rovnako dobre ako ja. Ale jedno varovanie by som vám dala, neodporúčam čítať ju v MHD-čke, teda ak vám vadí, že sa na vás ľudia pozerajú ako na bláznov, keď vybuchnete smiechom. V opačnom prípade, môžete užívať čítanie, kdekoľvek len budete. Je to teda prudko oddychové a zábavné čítanie na voľné chvíle, úplne najlepšie ak sa chcete odreagovať od stresu bežného dňa. 


A čo je teda posolstvom knihy? Lebo čuduj sa svete aj takéto čosi táto jednoduchá kniha má. Odpoveď je jednoduchá. Netreba mať komplexy. Z ničoho. Ani z váhy, ani z výšky, farby vlasov, pleti, ani z toho do koho sa zamilujeme, nech už je to ktokoľvek. To ako nás vidia iní je len ich uhol pohľadu, ale dôležité je, ako sa vidíme sami. Takže nevenujte celú svoju pozornosť tomu, či vyzeráte ako zo žurnálu, robte jednoducho to, pričom sa cítite dobre (toto je inak presne tá rada, ktorú by som sama mala začať praktikovať).

Dúfam, že ak sa rozhodnete siahnuť po knižke, bude sa vám páčiť. A že sa prípadne podelíte aj o svoj názor. 


Petra


O knihe:

Názov: Na veľkosti záleží

Originálny názov: Size matters (A Perfect Fit)

Autorka: Alison Blissová

Rok vydania: 2017

Vydavateľstvo: Ikar

Ean: 9788055155517


O autorke: Allison Bliss

Knihu môžete kúpiť tu: Na veľkosti záleží

8 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

Comments


Příspěvek: Blog2_Post
bottom of page